Pazar, Mayıs 15

FOTOĞRAFIN YAŞAYAN EFSANELERİNDEN BİRİ Sebastiao Salgado

"workers" albümünden

Kimsenin fotoğraflarımdaki ışığı veya renklerin paletini takdir etmesini istemiyorum. Fotoğraflarımın insanları tartışmaların içine sürüklemesini, ses getirmesini ve insanları bilgilendirmesini istiyorum
1944 yılında Brezilya’da doğan Sebastiao Salgado fotoğrafçı olarak amacını bu sözlerle açıklıyor. Fotoğrafa 30 yaşında başlamış ve çoğunlukla uzun soluklu projeler üzerinde çalışmış. 1974-1977 yılları arasında Latin Amerika’yı gezerek “Öteki Amerikalılar”ı, 1980 li yıllarda Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar  Örgütü ile kuraklık çeken Afrika’nın  Sahel bölgesini, 1986-1992 yılları arasında 26 ülke dolaşarak “işçiler”i (workers), 1997 yılında Brezilya’da topraksız köylüleri fotoğrafladığı “yurtsuzların mücadelesi”ni, altı yılda 41 ülke gezerek hazırladığı “göçmenler”i, ve 2013 yılında tamamladığı “genesis” adlı çalışmasını bu projeler arasında sayabiliriz. Bu projelerin her biri kitap haline getirilmiştir.

Amazon yağmur ormanlarında kesilen ağaçların yerine beş milyondan fazla ağaç dikmiştir.

Kendisine ülkesinin cumhurbaşkanlığı teklif edildiğinde “politikacı olursam yalan söylemeyi öğrenirim” diyerek reddetmiştir.
  

Hiç yorum yok: