Salı, Mayıs 17

"O AHVAL VE ŞERAİT İÇİNDE BİLE" Mechul Bir Fotoğrafçı






Bazen biz fotoğrafçılar çektiğimiz fotoğrafın arkasında kayboluruz. Çektiğimiz fotoğraf hem bizden daha uzun yaşar ve hem de biz ortadan kaybolduktan sonra da konuşmaya devam eder. Bu gün karşınıza öyle iki fotoğrafla geliyorum. Fotoğrafçısı ne yazık ki belli değil. Bundan yıllarca önce sahaf dostlarımın birinden aldığım bir seri cam negatifin içinden çıkan iki fotoğraf. Onları taradım ve birkaç yerde de kullandım.

Bakar bakmaz anlamları hemen anlaşılan görsel tarih belgeleri.
1920 li yıllar. Büyük ihtimalle cumhuriyet henüz kurulmamış. Ankara’da ilk Türkiye Büyük Millet Meclisinin yani Ziraat Mektebinin önü. Belli ki bayraklar bile elde yapılmış. Muhtemelen daha ortada Türkiye Cumhuriyeti yok. Ama ülkelerini düşman işgalinden kurtarmak için toplanan insanlar o günlerde bile tarımı makineleştirmek çabası içindeler. “O ahval ve şerait içinde bile”. İkinci fotoğrafta gördüğünüz bekli de ülkemize gelen ilk traktör.

Fotoğraflarda Mustafa Kemal Paşa doğrudan görünmüyor, ama biz lafzıyla ve ruhuyla orada olduğunu biliyoruz. Meclisi toplayan, belki de traktörü de oraya getiren onun azmi ve iradesi.

Son olarak fotoğraftaki insanlara dikkatle bakmanızı istiyorum. Cumhuriyeti kurduğumuz zaman ki insanlarımızı görüyorsunuz onlarda, ne kadar uzun bir yol katettiğimizi, ne zorlukların içinden çıkıp geldiğimizi.

Hiç yorum yok: