Çarşamba, Mayıs 4

ÖLÜM ANI Robert Capa



Dünyanın en meşhur fotoğraflarından biri, ispanya iç savaşında çekilmiş belki de savaş fotoğrafı denince ilk akla gelen fotoğraf .
Üzerinde en fazla tartışılan, kurmaca olduğundan şüphelenilen, tartışması fotoğrafçısının ölümünden yıllar sonra da devam eden bir fotoğraf.
Endre Ernö Fiedmann 1913 yılında Macaristan’ın Budapeşte kentinde doğdu, 1931 yılında Berlin’e göç etti, ilk fotoğrafı 1932 yılında basıldı, 1936 yılında kız arkadaşı Gerdo Taro ile birlikte iç savaşı görüntülemek için İspanya’ya gitti. Artık adı Robert Capa idi.
Biyografisini yazan Richard Whelan araştırmalarının sonucunda "Ölüm Anı" fotoğrafının 5 eylül 1936 yılında Cordoba cephesinde çekildiğini bulmuş ve 5 eylül günü orada ölen 24 yaşındaki Federico Borrell Garcia’nın hayatta olan erkek kardeşi fotoğraftakinin Federico olduğunu teşhis etmiş. Böylece bir anlamda tartışmalara nokta koymuş.
Zaten Capa da “İspanyada fotoğraf çekmek için kurguya ihtiyaç yoktu. Fotoğrafını çektiğiniz insanlardan poz vermelerini istemeniz gereksizdi. Fotoğraflar gözünüzün önünde oluşuyordu. Yapmanız gereken şey onları çekmekten ibaretti. En iyi fotoğraf gerçeğin fotoğrafıdır”  demişti.
Capa ünlü fotoğraf ajansı “Magnum”un da kurucularından. Magnum 1947 yılında  Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger ve David Seymour tarafından kurulmuştur.
“Fotoğraflarınız yeterince iyi değilse, konunuza yeterince yakın değilsinizdir” sözü Capa’nındır.
Daha iyi fotoğraflar çekmek için 1954 yılında gittiği Hindiçini savaşında, konusuna fazla yaklaştı ve mayına basarak hayatını kaybetti

Hiç yorum yok: