Pazartesi, Mayıs 9

İLK İNSAN GÖRÜNEN FOTOĞRAF Louis-Jacques-Mandé Daguerre



Luis Jacques Mande Daguerre 1835 yıllarında ilk başarılı kalıcı görüntüleri; kendi verdiği adı ile dagerreotype ları oluşturmayı başarmıştı.
1838 yılında çektiği bu daguerreotyp ise ilk insan görünen fotoğraf sayılıyor.
Orjinali 12,9x16,3 cm lik cıva ile parlatılmış bir bakır plaka.
Birkaç dakika süren çekim esnasında bulvardaki ayakkabı boyatan adam ve boyacı dışında herkes hareket halinde olduğu için görünmüyorlar.
Dagurreotype prosesi oldukça zordu.  Plaka pozlandırıldıktan sonra cıva buharları ile görüntü geliştiriliyor ve sodyum tiyo sülfat (hipo)   kullanılarak tespit ediliyordu.
Daguerreotyplar zamanında insanları büyülemişti. Ama her zaman olduğu gibi eleştiriler gecikmedi. Fotoğrafların siyah beyaz oluşu, çoğaltılmalarının hemen hemen imkansızlığı, görüntülerin aynadaki gibi oluşu, başlıca eleştirilerdi. Ve tabi poz sürelerinin uzunluğu ve hızlı hareket eden nesnelerin fotoğraflanamaması da çok büyük bir dezavantaj oluşturuyordu.
Bütün bunlara rağmen Fransa Devleti buluşu satın aldı.

Hemen ardından gelen İngiliz William Henry Fox Talbot’un negatif pozitif fotoğraf tekniği, hızla Daugerre’in buluşunun yerine geçti, dijital fotoğraf gecen yüzyılın sonlarında filmin ve kimyasal yolla görüntü geliştirmenin yerini alıncaya kadar onun ortaya koyduğu prensipleri kullanmaya devam ettik.

Hiç yorum yok: