Çarşamba, Mayıs 11

LZ 129 HINDENBURG'UN SONU Sam Shere



LZ 129 Hindenburg adlı balonun patlama anını fotoğraflamış olan Sam Shere 1904 yılında Belarus’ta doğdu. Ailesi ile beraber Amerika Birleşik Devletlerine göç etti. İlk işi Pathe News şirketinin kameremanları için günde 1 dolar ve öğle yemeği karşılığında tripot taşıyıcılığı idi.  Bu iş onun fotoğrafçı olmaya karar vermesini sağladı. Sattığı ilk fotoğrafı kar fırtınasında Broklyn köprüsünden Manhattan’a doğru yürüyen bir kızın fotoğrafı idi. Bunun için  “The New York Illustrated Daily News” tan 7 dolar almıştı.
1926 yılında Leviathan  yolcu gemisinin fotoğrafçısı oldu bu gemi ile Atlantik Okyanusunu 126 defa geçti. 2. Dünya Savaşı sırasında Life dergisinin fotoğrafçılığını yaptı.

LZ 129 Hindenburg zamanının en büyük uçan makinesi ve Nazi Almanya’sının gururu idi. 6 Mayıs 1937 günü saat 19:00 sıralarında yere inmek üzere iken önce bir ıslık sesi çıktı, ardından alevler yükseldi. Hidrojenle dolu balon alev topuna dönüştü. Bu felaketle 20. Yüzyılın ilk yarısında büyük ümitler bağlanan zeplin taşımacılığı son buldu. Bu gün hala patlamanın sebepleri üzerinde tartışılıyor.
Hindenburg’un yanışı, Titanik ile beraber 20. Yüzyılın iki büyük yolcu felaketinden biridir. Titanik’in batışı ile ilgili elimizde hemen hiçbir görüntü yokken Hindenburg felaketi ise kendi türünün ilk ve en etkili fotoğrafı olma özelliğini taşıyor.

Hiç yorum yok: