Pazar, Mayıs 8

NAZİ MUHBİRİ Henri Cartier-Bresson



İkinci dünya savaşından hemen sonra Dessau, Almanya. Savaş nedeni ile evsiz kalmışların, politik suçlu sayılmışların, köle işçilerin geçici olarak barındığı kampların birindeyiz. Nazi kurbanlarından biri birdenbire aralarındaki eski bir Nazi muhbirini tanıyor. Kendisi de bir direnişçi olan ve 1940 yılında kaçmayı başarıncaya kadar benzer kamplarda kalan  Henri Cartier-Bresson orada mahkumların eve dönüşleri ile ilgili bir film çekilmesine  yardımcı oluyor. Tabii Leica’sı da yanında ve Nazi terörünün sonunu ve özgürlüğü simgeleyen bu fotoğrafı çekiyor.
Cartier-Bresson 1908 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğuyor. Sanat eğitimi görüyor. İlk Leica fotoğraf makinesini satın aldıktan sonra zamanının yorulmak bilmez bir tarihçisine dönüşüyor.

Hikayeyi anlatan tek görüntülerin adamı o. Onun fotoğrafları olayın zirve yaptığı anda çekilmiş, birkaç saniyede algılanan ve her zaman sizi hazırlıksız yakalayan kareler. “Anlamlı An”  (decisive moment) ekolünün başlatan ve belki de en iyi temsil eden fotoğrafçı. Yirminci yüzyılın en önemli tarihçilerinden biri.

Hiç yorum yok: